Enkele testimonials

'Het heeft me zo'n 65.000 euro gekost'

 

De West-Brabantse regiokrant BN de Stem ging op bezoek bij een inwoner van Breda die een stokoud huis met kieren en gaten, zonder isolatie en gestookt op gaskachels transformeerde tot een energie-neutrale woning.

Rens ten Hagen, de bewoner van het betreffende pand, is docent bouwfysica.

Als eerste werden de spouwmuren volgespoten met isolatiemateriaal, de nog in redelijke staat verkerende dakconstructie kreeg een twintig centimeter dikke pur-laag en de binnenkant van de muren werden voorzien van een speciale folie om de warmte vast te houden. De onderkant van de vloer werd uitgerust met ‘warme bolletjes’, de ramen vervangen door driedubbelglas, zonnepanelen op het dak geïnstalleerd en er werd een warmtepomp geplaatst.

Ten Hagen over de kosten: “Het heeft mij zo’n 65.000 euro gekost om precies te zijn. Maar ik heb wel zelf veel gedaan. Als ik alles had moeten uitbesteden, was het waarschijnlijk 75.000 euro geworden.”

Was het achteraf niet beter geweest een wat nieuwere woning te kopen waar al het nodige was verduurzaamd? Was de rekening dan niet lager uitgevallen? Ten Hagen schudt het hoofd. “Dat is een enorm misverstand. Een huis uit de jaren dertig is zoveel makkelijker aan te pakken dan bijvoorbeeld een woning uit de jaren tachtig. Daar zit slechte isolatie in dat er eerst uit moet voordat je zo’n huis duurzaam kan maken. Dan kan je beter vanaf nul beginnen. Scheelt werk en kost minder.”

 

'Onze stookkosten zijn verdubbeld'

 

Omroep Gelderland besteedde in februari 2019 aandacht aan het warmtenet in Nijmegen. “Inwoners van Nijmegen-Noord voelen zich met handen en voeten gebonden aan Nuon voor de levering van warmte. Ze zijn aangesloten op het warmtenet dat volledig in handen is van deze energieleverancier. Volgens veel bewoners pakt dat nadelig uit voor hun portemonnee.”

“Arjan Olsder verhuisde drie jaar geleden van een wat ouder huis naar een nieuwbouwwoning in Nijmegen-Noord. Hij schrok van de energierekening. ‘Onze stookkosten zijn verdubbeld. Dat heeft ermee te maken dat de leveringskosten van het warmtenet aan deze woning al bijna zo hoog liggen als stoken plus koken in onze oude woning die groter was en slechter geïsoleerd’.”

“Volgens Olsder laat het rendement van de warmtepomp in de nieuwbouw te wensen over. De warmtewisselaar in deze huizen is niet gericht op een zo hoog mogelijk rendement, maar op zo min mogelijk onderhoud. ‘Iedere keer dat Nuon een servicemonteur moet sturen, kost ze dat geld. Terwijl extra stookkosten voor hen niet uitmaken, want die komen toch uit onze zak’.”

“Olsder die ook al zeventien zonnepanelen op zijn dak heeft gelegd, zou graag op zoek gaan naar een zuiniger verwarming van zijn huis. Hij wordt afgeschrikt door het verhaal dat afsluiting van Nuon duizenden euro’s zou kunnen kosten. Wethouder Tiemens noemt dat ‘onzin’. ‘Het is wel zo dat het in bepaalde koopcontracten staat, maar dat ligt buiten de macht van de gemeente. Dat had er niet in moeten staan’.”

“Ook andere bewoners hebben hun twijfels bij het warmtenet. Sjef Goossens uit Lent verbaast zich over de recente prijsstijging van 14 procent. Volgens het Niet Meer Dan Anders Principe (NMDA) zouden bewoners niet meer energiekosten moeten betalen dan wanneer zij stoken op gas. Maar nu de gasprijzen zo stijgen om de energietransitie te betalen, stijgt dus ook de rekening voor de gebruikers van het warmtenet. ‘Je bedenkt dus een alternatief voor gas en koppelt dat aan de gasprijs. Volledig ridicuul natuurlijk.’ Wethouder Tiemens ziet dit inderdaad als een probleem en pleit ervoor dat het NDMA-principe wordt losgelaten.”

Concurrentie tussen warmteleveranciers is volgens de Nijmeegse bestuurder niet mogelijk. ‘Dat geldt zo bij alle warmtenetten in Nederland. Dat ligt aan de manier waarop ze werken en aan de marktordening in ons land waardoor we met monopolisten te maken hebben. Nijmegen onderzoekt daarom of we als stad ons eigen energiebedrijf moeten oprichten.’

 

'Zonder aardgas gaan we meer betalen'

 

Algemeen directeur Arthur van Schayk van cv-ketelfabrikant Remeha meent dat we meer voor warmte gaan betalen als we stoppen met aardgas. Hij zegt dit in het blad Eigen Huis Magazine.

“Een belangrijke aanname in het debat over alternatieven voor aardgas – zoals het gebruik van warmtepompen – is dat de technieken goedkoper zullen worden door toenemende vraag en innovatie. Het tegendeel is het geval. De warmtepomp bestaat deels uit dezelfde onderdelen als een airco. Daarvan worden er al miljoenen per jaar gemaakt. Met nog meer massaproductie is niet veel prijsvoordeel te behalen. Bovendien moeten in ons land duizenden monteurs worden bijgeschoold en opgeleid om te kunnen installeren en onderhouden en zal er vaker advies op maat nodig zijn. De consument krijgt daarvan de rekening.”